De Amerikaanse donutketen Dunkin' komt nog dit jaar naar België. Donuts zijn sinds enkele jaren ook populair in de Belgische supermarkten en bakkerijen.
"Een bedreiging voor de koffiekoekencultuur", vreest bakker Bart Schelstraete.
'Een verontrustende evolutie', zegt voedingsexpert Patrick Mullie.
'Donuts zijn de ronde zoete broodjes met een gat in het midden. Ze worden gefrituurd en bekleed met gekleurd suikerglazuur. Het woord donut is afgeleid van "doughnut", in het Nederlands "deegklont". Het gebakje zou al teruggaan tot de 19e eeuw maar brak pas echt door in het naoorlogse Amerika.
Een donut is vetstof, bloem, gist en suiker.
Het is niet spectaculair, het is niet moeilijk om te maken en je hebt geen kwaliteitsingrediënten nodig.'
Decoratie maakt het verschil
'Het zijn de kleuren die het verschil maken. Donuts worden gekocht met de ogen. Als bakker maak je het verschil met de decoratie.
Donuts worden vandaag in alle kleuren en smaken aangeboden door verschillende Amerikaanse ketens.
Spotgoedkoop en gemakkelijke voeding, het voorbeeld van de Amerikaanse obese cultuur.
'Donuts zijn het voorbeeld van de Amerikaanse obese cultuur, een verontrustende evolutie", stelt voedingsdeskundige Patrick Mullie.
"In een donut zit drie tot vier keer meer suiker dan in een klassieke koffiekoek en twee keer meer verzadigde vetten.
Het is gemakkelijke voeding waar je nauwelijks op moet kauwen.
Het is spotgoedkoop van grondstof en heel simpel te maken. Een keten kan donuts in heel grote aantallen bakken. Ze mikt op een publiek dat weinig gevoelig is voor smaak en te verleiden is met lage prijzen.
Donuts zijn het voorbeeld van het soort ongezonde voedingsmiddelen dat belast zou moeten worden.
Met dat geld kan je dan producten zoals groenten en fruit goedkoper maken." (VRTNWS) Foto Donut / rr.
In Herentals vind je Donuttello in de Zandstraat 30.